
- Blog | Martin Bosch
Onder de titel ‘Samen aan de slag met volkshuisvesting’ staat de Nationale Woon- en Bouwagenda in deze roadshow-reeks centraal. Deze agenda schetst de kaders om het volkshuisvestingsvraagstuk integraal aan te pakken. Dit vraagt een collectieve inspanning van onder andere gemeenten, provincies, woningcorporaties, zorg- en marktpartijen. Divosa (sinds 1934) is de verbindende kracht tussen de landelijke overheid en gemeenten en organiseert deze roadshow, waarbij BZK het complete middagprogramma verzorgt. De bijeenkomst is bedoeld voor bestuurders, managers, strategen en programmamanagers in wonen, zorg en welzijn die domein-overstijgend nauwer willen samenwerken of dit al doen. Zie hier het programma.
Regionale versnellingstafels
De Woningmakers werken al jaren op deze wijze. Initiatiefnemer en programmamanager Martin Bosch maakt momenteel een ‘roadshow’ om zijn verhaal te vertellen. ‘De Woondeal is de start van de samenwerking, niet het eindresultaat’, zegt Marja Appelman. ‘Regionale versnellingstafels, waar alle betrokken partijen samenkomen om oplossingen te bedenken, zijn wat ons betreft prioriteit nummer 1.’
Download hier de Informatiesheet Roadshow WM NL
Dit is mijn eerste blog over het reusachtige woningbouwprobleem. Iedereen heeft het erover. Er zijn nu 330.000 huizen tekort. Maar het pijnlijkste is: achter de getallen van woningtekorten gaat groot menselijk drama schuil. Lees de blog van Martin Bosch, programma manager van de Woningmakers.
Nederland is niet volgebouwd, aldus Peter Boelhouwer, hoogleraar bij TU Delft en woningbouwexpert. Woningbouw en natuur kunnen elkaar versterken. Je ziet op allerlei plekken community’s ontstaan, waarbij met geld van huizen in natuur wordt geïnvesteerd.
Een grote hoeveelheid plannen kan niet zomaar uitgewerkt worden. Een ‘hard plan’ is niet per definitie direct uitvoeringsgereed en dat is niet het gevolg van, bijvoorbeeld, onvoldoende menskracht bij de bouwers. Het punt is: de problemen zitten óveral in de keten en de woningbouw komt pas op gang als voor een bepaald project al die problemen opgelost zijn. Lees de blog van Martin Bosch!
De gemeente Amsterdam last een gedeeltelijke bouwstop in voor de belangrijkste groeigebieden van de stad. De stop geldt in ieder geval voor heel 2021. Amsterdam moet fors bezuinigen door de gevolgen van de coronacrisis, blijkt uit een brief van de gemeente aan een projectontwikkelaar. En dit scenario dreigt ook in andere gemeenten, zo blijkt uit een item van BNR.