
- Landelijk ,
- WM regio Alkmaar
Dit is mijn eerste blog over het reusachtige woningbouwprobleem. Iedereen heeft het erover, we bouwen te weinig woningen in ons landje. En het was een belangrijk onderwerp in de verkiezingen. Er zijn nu 330.000 huizen tekort, over vier jaar is dat gestegen tot 420.000. Maar het pijnlijkste is: achter de getallen van woningtekorten gaat groot menselijk drama schuil.
Als je dit afzet tegen de Nederlandse bevolking, is dat 5%. Dus 1 à 2 kinderen per schoolklas overkomt het. En dat is erg. Want achter de getallen van woningtekorten gaat groot menselijk drama schuil: jongeren die niet het ouderlijk huis kunnen verlaten, mensen die een kinderwens uitstellen, na een kapotte liefde noodgedwongen in hetzelfde huis blijven wonen, of een nomadisch bestaan leiden. Enorme stijgingen van de woningprijzen maken een koopwoning voor velen onbereikbaar. De wachttijd voor een corporatiewoning gaat richting 10 jaar. De ontwrichtende effecten van het woningtekort zijn groot.
Mijn opinie is dat er een tekort aan bouwlocaties is om jaarlijks voldoende woningen te bouwen. En daar zit iets bijzonders. Want iedereen is van goede wil en wil graag woningen bouwen. Maar om een woning te bouwen heeft een marktpartij toestemming van de overheid nodig, in de vorm van een passend bestemmingsplan en een vergunning. En om het erger te maken, meestal overheden (MEERVOUD).
En hier begint de vertraging, het valt niet mee om alle marktpartijen (woningcorporaties, projectontwikkelaars, makelaars) en de diverse overheden op één lijn te krijgen. Stel je voor: voor elk product dat je als marktpartij wilt maken een stempel van de overheid. Dat is garantie voor vertraging.
In 2018 was ik de initiatiefnemer van de Woningmakers regio Alkmaar. We verenigen de marktpartijen onder één paraplu en voeren overleg met de gemeenten en de provincie over wat er nodig is om de woningbouw te versnellen. Niet over het individuele plan, maar over álle plannen bij elkaar. Over hoe die plannen bij elkaar voldoende woningen opleveren om elk jaar woningzoekers een dak boven het hoofd kunnen leveren.
In de komende blogs ga ik u meenemen over wat ik in deze wondere wereld van de woningbouw zie en ervaar, en waar ik wegen zie om te versnellen. Want dat blijft het hoofddoel.
Tot de volgende keer!
Martin Bosch,
initiatiefnemer Woningmakers
Woningmakers: goede regie voor versnelling woningbouw
In Nederland is sprake van een groot tekort aan woningen. In ons kleine land is woningbouw, vooral nu er serieus versneld gebouwd moet worden, complex. Er spelen veel factoren en het spel kent vele spelers, in grote lijnen te verdelen als: overheden (gemeente, provincie, het rijk) en marktpartijen (woningcorporaties, projectontwikkelaars, makelaars, aannemers).
Vrijwel alle betrokken partijen begrijpen: alleen samen kunnen we erin slagen dit probleem op te lossen. De Woningmakers zien dat het aan de kundigheid van de betrokken spelers niet ligt. Wat wellicht ontbreekt: goede onafhankelijke en deskundige regie. De Woningmakers organiseren regionaal de regie, opdat we stappen kunnen maken.
Hoe dan? Versnelling van de woningbouw is realiseerbaar als op output wordt gestuurd, als elk jaar genoeg woningen van het juiste type worden gebouwd. De Woningmakers pleiten voor: samen scherp monitoren wat moet gebeuren, goede data verzamelen, constructief overleg voeren en op basis daarvan handelen.
De Woningmakers (2017) is een initiatief dat vanuit de marktpartijen is ontwikkeld, maar is 100% onafhankelijk. Zorgen voor een helder overleg tussen marktpartijen enerzijds en een goede afstemming met gemeenten, provincie en het rijk anderzijds is noodzakelijk voor het oplossen van de huidige rampzalige situatie die betekent dat 5% van onze huidige bevolking geen woning kan vinden.
Meer over de Woningmakers vind je hier.
Nederland is niet volgebouwd, aldus Peter Boelhouwer, hoogleraar bij TU Delft en woningbouwexpert. Woningbouw en natuur kunnen elkaar versterken. Je ziet op allerlei plekken community’s ontstaan, waarbij met geld van huizen in natuur wordt geïnvesteerd.
Een grote hoeveelheid plannen kan niet zomaar uitgewerkt worden. Een ‘hard plan’ is niet per definitie direct uitvoeringsgereed en dat is niet het gevolg van, bijvoorbeeld, onvoldoende menskracht bij de bouwers. Het punt is: de problemen zitten óveral in de keten en de woningbouw komt pas op gang als voor een bepaald project al die problemen opgelost zijn. Lees de blog van Martin Bosch!
De gemeente Amsterdam last een gedeeltelijke bouwstop in voor de belangrijkste groeigebieden van de stad. De stop geldt in ieder geval voor heel 2021. Amsterdam moet fors bezuinigen door de gevolgen van de coronacrisis, blijkt uit een brief van de gemeente aan een projectontwikkelaar. En dit scenario dreigt ook in andere gemeenten, zo blijkt uit een item van BNR.
Een miljoen stuks erbij in tien jaar om de woningnood te dempen, is de belofte van de politiek, maar ga eens naar Almere Pampus en wat je ziet is prairie. Dit is al jaren een van de meest logische plekken van het land om snel te bouwen, en toch komt er niets van de grond. Lees de verslaggeverscolumn van Toine Heijmans, met de visie van Friso de Zeeuw.