
- Blog | Martin Bosch
Afgelopen dinsdag was dit college eindelijk weer eens een fysiek college. Berry Blijie (ABF Research) trapte af. Als onderzoeksbureau kan ABF Research bogen op ruim 30 jaar ervaring en is een belangrijke adviespartij voor bijvoorbeeld de overheid. Natuurlijk is goede data hierbij cruciaal.
Ook Martin Bosch, adviseur en programmamanager van Woningmakers Nederland, duidde het belang van goede (lokale) data bij het oplossen van de wooncrisis. ‘Voor de Woningmakers is het de basis van elk inhoudelijk goed en constructief gesprek als het gaat om de samenwerking tussen marktpartijen (ontwikkelaars, aannemers, woningcorporaties) enerzijds en de lokale overheid anderzijds, en zo de belangrijke versnelling van de woningbouw. Daarom ontwikkelden wij Domiporta, het dataportaal dat door de betrokken partijen zélf wordt gevuld en zo een compleet, optimaal beeld geeft van de status van de woningbouw in een gemeente of regio. Het organiseren van deze zo cruciale samenwerking in een gemeente of regio start eigenlijk met Domiporta en vergt natuurlijk een behoorlijk intensieve organisatie. Dit is een uitdaging die de Woningmakers aangaan voor elke gemeente of regio: wij voeren regie, gebaseerd op goede data.’
Tom Griffioen en Jeroen Schoonderbeek zijn de partners bij Clappform dat datagedreven oplossingen ontwikkelt voor diverse opdrachtgevers. In dit geval wordt een door Clappform voor een woningcorporatie ontwikkelde applicatie toegelicht dat de doorstroming van ouderen op de woningmarkt stimuleert.
Bij de colleges van Data Science Alkmaar worden de gesprekken geleid door Marijn Plomp, opleidingsmanager Data Science aan de Vrije Universiteit Amsterdam, en Frans Feldberg, hoogleraar Data-Driven Innovation van diezelfde universiteit.
Terugkijken kan hier, Martin Bosch op minuut 41:
rm
Dit is mijn eerste blog over het reusachtige woningbouwprobleem. Iedereen heeft het erover. Er zijn nu 330.000 huizen tekort. Maar het pijnlijkste is: achter de getallen van woningtekorten gaat groot menselijk drama schuil. Lees de blog van Martin Bosch, programma manager van de Woningmakers.
Nederland is niet volgebouwd, aldus Peter Boelhouwer, hoogleraar bij TU Delft en woningbouwexpert. Woningbouw en natuur kunnen elkaar versterken. Je ziet op allerlei plekken community’s ontstaan, waarbij met geld van huizen in natuur wordt geïnvesteerd.
De gemeente Amsterdam last een gedeeltelijke bouwstop in voor de belangrijkste groeigebieden van de stad. De stop geldt in ieder geval voor heel 2021. Amsterdam moet fors bezuinigen door de gevolgen van de coronacrisis, blijkt uit een brief van de gemeente aan een projectontwikkelaar. En dit scenario dreigt ook in andere gemeenten, zo blijkt uit een item van BNR.
Een miljoen stuks erbij in tien jaar om de woningnood te dempen, is de belofte van de politiek, maar ga eens naar Almere Pampus en wat je ziet is prairie. Dit is al jaren een van de meest logische plekken van het land om snel te bouwen, en toch komt er niets van de grond. Lees de verslaggeverscolumn van Toine Heijmans, met de visie van Friso de Zeeuw.